BMB Nieuws

Politiek en maatschappelijk nieuws uit Boortmeerbeek en omstreken

Politiek

Vanavond testzitting ter voorbereiding van eerste digitale gemeenteraad in Boortmeerbeek

© Igor Bulcke – De laatste gemeenteraad vond plaats op 12 maart met de nodige afstand tussen de raadsleden en het publiek.

De raadsleden van Boortmeerbeek komen vanavond terug samen, niet fysiek maar digitaal. Dat bevestigt burgemeester en gemeenteraadslid Karin Derua (Open VLD). De leden gaan een online programma testen om zich zo voor te bereiden op 11 mei, dan zal de eerste digitale gemeenteraad officieel plaatsvinden.

De laatste zitting van de gemeenteraad van Boortmeerbeek vond plaats op donderdag 12 maart. Toen kwamen de raadsleden in spoed bij elkaar om de coronacrisis te evalueren. Sindsdien zijn de leden, noch fysiek noch digitaal, bij elkaar gekomen. De zittingen van maart en april werden opgeschort. Burgemeester Karin Derua (Open VLD) bleef wel contact houden met alle raadsleden. Hiernaast kregen ze ook de nodige info van de algemeen directeur Johan Smits.

Het bestuur heeft nu beslist om de zitting van 27 april om te vormen naar een testzitting. Dat zou een digitale gemeenteraad op 11 mei mogelijk moeten maken. “Voor de organisatie van de gemeenteraad hebben we ons aan de maatregelen gehouden. De zitting van 27 april wordt een testzitting. Zo kunnen we nagaan of iedereen ingelogd raakt op het systeem. Op 11 mei doen we dan voor de eerste keer een digitale gemeenteraad”, aldus Derua. De burgemeester laat ook weten dat dan het verkeersleefbaarheidsplan zal besproken worden.

Het is een primeur voor Boortmeerbeek dat de gemeenteraad digitaal zal verlopen. In het verleden ondernam de oppositie al pogingen om de zittingen op te nemen en te verspreiden, maar zonder succes. Nu dwingt het coronavirus de raadsleden om de digitalisering van de gemeenteraad te versnellen.

Karin Derua maakte het nieuws vorige week bekend via de nieuwsbrief van Boortmeerbeek.

Openbaarheid

Oppositielid Rodrigue Bijlsma (N-VA) kijkt positief naar de digitale ontwikkelingen: “Covid-19 heeft het digitale proces in onze gemeente versneld. Ik stel me alleen nog vragen bij de openbaarheid van de zitting. Het is belangrijk om dat te blijven bewaken. Het zou goed zijn om de opnames achteraf online te zetten, zoals Aalst en Mechelen doen. Dat zou de politiek opnieuw dichter bij de burgers kunnen brengen. Zo kunnen de mensen zelf bepalen welke onderwerpen ze volgen.”

“Beter een goede gemeenteraad dan een halve waar ze nog alles moeten testen”

Rodrigue Bijlsma (N-VA)

Bijlsma heeft trouwens begrip voor het feit dat de gemeenteraad van Boortmeerbeek pas in mei bijeenkomt en niet in april zoals in sommige buurgemeentes: “Beter een goede gemeenteraad dan een halve waar ze nog alles moeten testen. Het debat moet degelijk gevoerd kunnen worden.”

Tekst en foto: © Igor Bulcke


Op de hoogte blijven?

Volg deze blog als je op de hoogte wilt blijven van al het politieke en maatschappelijke nieuws uit Boortmeerbeek en omstreken!

2 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.