BMB Nieuws

Politiek en maatschappelijk nieuws uit Boortmeerbeek en omstreken

Politiek

REACTIES – Komt er een wissel van de macht in Boortmeerbeek?

Meerderheidspartij Open VLD en oppositiepartij N-VA gaan de handen in elkaar slaan om Boortmeerbeek te besturen. Dat beweert eerste schepen Michel Baert (Onafhankelijk). Hij zou samen met schepen Remi Serranne (Vooruit) uit het college verdwijnen ten voordele van de Vlaams-nationalistische oppositiepartij. Voorlopig willen Open VLD en N-VA inhoudelijk niet reageren op het nieuws. Oppositiepartij CD&V hoopt bij een nieuw bestuur op een grote meerderheid.

Zullen schepen Michel Baert (Onafhankelijk) en Remi Serranne (Vooruit) nog lang actief zijn als schepenen? De twee betwijfelen het. Al meer dan een jaar liggen ze in conflict met de rest van het schepencollege, zo stapte Baert in mei 2020 uit de Open VLD-fractie, maar bleef hij als onafhankelijke schepen verder functioneren. Hierdoor verloor het Open VLD-SP.A-bestuur haar nipte meerderheid van 12 op 23 zetels.

Om opnieuw met een meerderheid te besturen zou men een nieuw college kunnen vormen. Volgens Baert zouden N-VA en Open VLD al zes maanden samenzitten om te bekijken of ze een nieuw bestuur kunnen vormen. De twee partijen zouden samen aan 13 zetels komen, een voldoende meerderheid. Bij de laatste verkiezingen was de Vlaams-nationalistische partij de tweede grootste partij van Boortmeerbeek, maar was het al snel duidelijk dat Open VLD en SP.A verder zouden besturen.

Vroeger kon een coalitiewissel tijdens een legislatuur enkel doorgevoerd worden door een ingewikkelde procedure. Dan werd de onbestuurbaarheid vastgesteld en kwam de gouverneur bemiddelen. Dankzij een nieuw Vlaams decreet is het nu voldoende dat de gemeenteraad een constructieve motie van wantrouwen aanneemt tegen een college van burgemeester en schepenen en een nieuwe meerderheid aanstelt.

Boortmeerbeek zou niet de eerste gemeente zijn waar de gemeenteraad zo’n motie goedkeurt. Blankenberge, Langemark-Poelkappele en Meise wisselden al eerder van meerderheid. In De Panne kwam er eerst ook een nieuwe burgemeester, maar zij stapte na een week al uit de politiek en de ‘oude’ burgemeester kwam weer aan de macht.

Vooruit: “Altijd constructief opgesteld”

Schepen Remi Serranne (Vooruit) bevestigt dat er iets op til is. Toen hij vernam dat zijn coalitiepartner eraan denkt om de motie te gebruiken was hij geschrokken. Maar hij vermoedde al dat N-VA de nieuwe partner zou kunnen worden van de liberalen. “Al van voor de verkiezingen waren er Open VLD’ers die gesprekken voerden met N-VA.”

De relatie tussen Vooruit en Open VLD liep al langer stroef. In mei 2020 stemde de socialistische partij nog tegen het verkeersleefbaarheidsplan van schepen van Mobiliteit Hans De Locht (Open VLD), omdat ze in de Beringstraat geen knip wilde invoeren.

Deze zomer was er ook nog een kleine discussie over de jaarlijkse rommelmarkt. “Wij vonden dat de rommelmarkt nog kon doorgaan, maar de burgemeester was tegen en zij had natuurlijk het laatste woord.”

CD&V: “Eigenbelang en postjes”

“Als men overweegt om een nieuwe meerderheid te vormen, dan is het logisch om een grote groep aan mensen te raadplegen. Er is zoveel werk voor de komende jaren.” Steven D’hont, fractieleider van CD&V, laat alvast de deur op een kier staan om zelf in een nieuw bestuur te stappen.

“We hebben ons kritisch opgesteld de afgelopen jaren, maar dat was alleen om de toekomst te verbeteren. Dat ging niet over eigenbelang en postjes waar veel mensen van de meerderheid wel mee bezig zijn.”

Het geruzie binnen de coalitie ging ook bij de christendemocraten niet onopgemerkt voorbij.

Groen: “Geen verrassing”

Ann Morissens, fractieleidster van Groen, was niet verbaasd om het nieuws in de pers te vernemen: “Er waren al geruchten, maar meer was dat niet. Misschien blijft het daar bij want er is nog niets officieel. Het liep soms niet goed binnen de meerderheid, dat was duidelijk, maar het is overdreven om van onbestuurbaarheid te spreken.”

Groen ontkent alvast dat er met hen gesprekken zijn gevoerd over een nieuw bestuur. “Het bal ligt in het kamp van de meerderheid om een oplossing te vinden.”

Baert: “Na 2024 zal ik actief blijven”

Een eerste breuk tussen Karin Derua en Michel Baert gaat terug tot mei 2020. Toen nam Baert ontslag uit de Open VLD-fractie na een aanslepend conflict met haar. De oud-burgemeester (2000-2018) verweet de huidige burgemeester een dictatoriale houding, een uitspraak waar hij achter blijft staan. “Mijn bureau op het gemeentehuis werd afgenomen, ik mocht niet meer met het personeel praten, ik verloor bevoegdheden en mijn badge met toegang tot het gemeentehuis werkt alleen nog tijdens de openingsuren.”

Vorig jaar verklaarde Baert dat hij de gemeente niet onbestuurbaar wou maken en dat hij niet van plan was om oppositie te voeren. Maar er bleef frustratie bestaan en er doken regelmatig geruchten op van een nieuwe meerderheid. De schepen blijft wel strijdvaardig. “Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2024 zal ik actief blijven, maar hoe? Dat laat ik nog in het midden.”

Open VLD en N-VA wachten af

De redactie heeft burgemeester Karin Derua gecontacteerd voor commentaar, maar ze wil nog niet reageren. Hans Crol, fractieleider van N-VA, sluit zich daarbij aan, maar heeft wel al een duidelijke boodschap aan het adres van Baert en Serranne. “Ik ben het beu dat twee schepenen meer bezig zijn met hun postje en de oppositie, die blijkbaar aan de macht zou komen, dan met hun eigen functie.

Tekst en foto: © Igor Bulcke


Op de hoogte blijven?

Volg deze blog als je op de hoogte wilt blijven van al het politieke en maatschappelijke nieuws uit Boortmeerbeek en omstreken!

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.