BMB Nieuws

Politiek en maatschappelijk nieuws uit Boortmeerbeek en omstreken

Politiek

Open VLD en N-VA vormen nieuwe meerderheid, Michel Baert (Onafhankelijk) en Remi Serranne (Vooruit) naar de oppositie

In Boortmeerbeek vormen voortaan Open VLD en N-VA het nieuwe bestuur. Op een extra gemeenteraad werden eerste schepen Michel Baert (onafhankelijk) en schepen Remi Serranne (Vooruit) aan de kant geschoven. Audrey Bogaerts (Open VLD) en Hans Crol (N-VA) zijn hun opvolgers. De machtswissel is een nieuw hoogtepunt in de vete tussen burgemeester Karin Derua (Open VLD) en oud-burgemeester Baert.

Het hing al langer in de lucht, maar op maandag 11 oktober was het zo ver. Dan kwam de gemeenteraad in een speciale zitting samen om een nieuwe meerderheid aan te stellen. Via een constructieve motie van wantrouwen kwam er een einde aan het Open VLD-Vooruit-bestuur. Voor de rest van de legislatuur zal N-VA de nieuwe partner van de liberalen worden. De nieuwe meerderheid kreeg 12 stemmen achter zich (Open VLD en N-VA). 9 raadsleden (CD&V, Groen, Vlaams Belang, Vooruit, Michel Baert en Sigrid Van Obbergen) stemden tegen. CD&V en Groen wilden niet meedoen aan de politieke spelletjes.

Al sinds de verkiezingen van 2018 was het onzeker of het bestuur de finish zou halen. Open VLD en Vooruit, toen nog sp.a, vormden opnieuw een coalitie maar met een nipte meerderheid van 12 op 23 stemmen. Toen Michel Baert uit de Open VLD-fractie stapte verloor het bestuur zijn meerderheid. Door het nieuwe gemeentedecreet van Vlaams minister Bart Somers (Open VLD) kreeg burgemeester Karin Derua (Open VLD) de kans om opnieuw te besturen met een ruimere meerderheid.

Schepen Hans De Locht (Open VLD) was de enige van de meerderheid die kort de motie toelichtte.

“Vuile afrekening”

Tijdens de zitting namen Baert en Serranne voor de laatste keer het woord als schepenen om hun verontwaardiging duidelijk te maken. Volgens hen was er geen sprake van onbestuurbaarheid. “Het decreet van Somers had de bedoeling om de burgers dichter bij de politiek te brengen, maar ik durf dat hier sterk te betwijfelen. Het is hier bijna een schrikbewind geworden”, klonk het bij Michel Baert, die na 32 jaar uit het schepencollege verdwijnt. Betekent dit het einde van zijn politieke carrière? Nee, in 2024 wil de oud-burgemeester opnieuw opkomen en terug de macht grijpen.

“De burgemeester besliste alles en ging er altijd vanuit dat zij het beter wist”

Remi Serranne (Vooruit)

Remi Serranne voelt zich het slachtoffer van een “vuile afrekening binnen Open VLD” en schuwde harden woorden niet. “De burgemeester bleek een machtspolitica te zijn. Niet het goed van de inwoners stond voorop, maar wel haar wil. Van een democratie bleef niets over. De burgemeester besliste alles en ging er altijd van uit dat zij het beter wist.” Hij beschuldigde ook schepen van Mobiliteit Hans De Locht (Open VLD) van een gebrek aan overleg en beweerde dat Derua tijdens de coronacrisis informatie en communicatie achterhield.

Toen het nieuwe bestuur de eed ging afleggen verlieten Michel Baert en Remi Serranne (Vooruit), samen met hun aanhangers, de zaal. Ook Eddy Mortier (Vlaams Belang) en Sigrid Van Obbergen (onafhankelijk) stapten op. Buiten maakten hun aanhanger, een tiental mensen, hun mening duidelijk, die tot in de raadzaal te horen was.

De gemeente had voor de zitting twee bewakingsagenten ingehuurd maar iedereen bleef rustig waardoor er niet moest ingegrepen worden.

Komt er een einde aan meer dan een jaar politieke ruzie of is dit nog maar het begin?

“Hecht team”

Buiten schepen van Mobiliteit Hans De Locht (Open VLD) nam er niemand van de (nieuwe) meerderheid het woord. Zelfs burgemeester Karin Derua (Open VLD) bleef zwijgen tijdens het debat. Open VLD en N-VA communiceren wel gezamenlijk via een persbericht. “Vanaf dag één zal er hard gewerkt worden om Boortmeerbeek, Hever en Schiplaken mét een hecht team verder te besturen. Met een meerderheid van 13 op 23 zetels in de gemeenteraad zal dit ook krachtdadiger kunnen gebeuren, iets waar al onze inwoners recht op hebben.”

“Vanaf dag één zal er hard gewerkt worden om Boortmeerbeek, Hever en Schiplaken mét een hecht team verder te besturen”

Persbericht Open VLD en N-VA

Voor de komende tijd wil het bestuur de gevolgen van de coronacrisis verder opvangen en streeft het naar een veilige en woonbare gemeente. “Veel projecten die vandaag al op de rails staan, worden verder uitgevoerd en zullen aangevuld worden met een aantal nieuwe accenten die in de komende maanden op de gemeenteraad zullen worden voorgelegd.”

Tekst en foto’s: © Igor Bulcke


Op de hoogte blijven?

Volg deze blog als je op de hoogte wilt blijven van al het politieke en maatschappelijke nieuws uit Boortmeerbeek en omstreken!

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.