BMB Nieuws

Politiek en maatschappelijk nieuws uit Boortmeerbeek en omstreken

Politiek

Michel Baert verdedigt beslissing: “Ze hebben me in de steek gelaten” – Oppositie wil constructief meewerken met bestuur

© Igor Bulcke – Lang zal Michel Baert niet meer in zijn bureel kunnen zitten.

Oud-burgemeester en huidig eerste schepen Michel Baert (Onafhankelijk) deed afgelopen gemeenteraad heel wat stof opwaaien met zijn ontslag uit de partijfractie. Voortaan gaat hij als onafhankelijke zetelen. De Open VLD-SP.A-coalitie verliest hierdoor haar (nipte) meerderheid van 12 zetels op 23. Michel Baert geeft nu zijn versie van de feiten. Open VLD Boortmeerbeek wenst nog niet te reageren, maar de oppositiepartijen nemen wel al hun standpunten in.

De eerste digitale gemeenteraad van Boortmeerbeek zal niet snel worden vergeten. Eerste schepen Michel Baert (Onafhankelijk) verraste de gemeenteraadsleden met zijn ontslag uit de partijfractie. Baert zal niet langer deel uitmaken van de lokale afdeling van Open VLD, maar gaat verder als onafhankelijk schepen en raadslid: “Ik blijf sowieso eerste schepen. Het is nu aan het schepencollege om te beslissen of ik mijn bevoegdheden zal blijven behouden.”

“Ze wilden mij gewoon politiek uit de weg hebben en mij monddood maken”

Michel Baert (Onafhankelijk)

Het rommelde al langer binnen de liberale partij, maar dat de eerste schepen zijn bureel moest afgeven was voor hem de druppel die de emmer deed overlopen: “Ik zit hier al sinds 1989. Als ze dan na 31 jaar zeggen dat ik moet vertrekken, dan raakt mij dat wel. Mijn bureel zou gebruikt worden om het personeel verder uit elkaar te zetten tijdens deze coronacrisis. Ik snap dat volledig, maar na de crisis zou ik niet meer mogen terugkeren. Ik zou zelfs niet meer buiten de openingsuren van het gemeentehuis binnen mogen. Ze wilden mij gewoon politiek uit de weg hebben en mij monddood maken. Ik legde me daar niet bij neer, integendeel.”

Dat hij na 18 jaar de burgemeesterssjerp moest doorgeven aan Karin Derua (Open VLD), heeft er volgens hem niks mee te maken: “Natuurlijk moest ik dat even verwerken. Politici zijn ook gewoon mensen. Maar die fase is al lang voorbij. Ik ben nu eerste schepen en dat doe ik graag. Ik probeer mensen te helpen waar ik kan, maar dat werd mij de afgelopen maanden onmogelijk gemaakt.

Dictatoriaal

“De laatste 30 jaar hebben Julien Dekeyser, Steven Michiels en ik de partij gemaakt tot wat het nu is, dankzij de liberale principes. Maar nu zie ik dat die principes van vrijheid worden opzijgeschoven door steeds meer regels op te leggen aan de burgers. Wat wij hebben opgebouwd, wil men nu zomaar veranderen. Hierdoor kan ik niet meer denken en werken binnen de fractie.”

“Onder burgemeester Karin Derua werd het hier dictatoriaal. Ze verdraagt gewoon geen tegenspraak. Ik mocht zelfs niet met collega-schepenen spreken over moeilijke dossiers of naar de problemen van het personeel luisteren”, beweert Baert. Binnen de partij zou de schepen nog een sterke achterban hebben, maar naar zijn gevoel zijn het de liberale schepenen die hem in de steek hebben gelaten.

Politieke toekomst

Michel Baert is niet van plan om direct oppositie te gaan voeren, maar als hij een andere mening heeft dan het bestuur dan zal hij ook anders stemmen: “Ik wil geen onbestuurbaarheid voor onze gemeente. Daar heeft niemand iets aan. Ik ga op een normale manier aan politiek doen.”

“Misschien kom ik wel op met een nieuwe partij. Het kan nog alle kanten uit”

Michel Baert (Onafhankelijk)

“Nu is het even tijd om na te denken over mijn politieke toekomst, maar één ding heb ik al beslist: stoppen doe ik zeker niet,” aldus Baert. De schepen is van plan om de resterende legislatuur verder te doen. Ook een deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2024 staat voor hem vast: “Tegen dan kan een verzoening plaatsvinden, maar misschien kom ik wel op met een nieuwe partij. Het kan nog alle kanten uit.”

Oppositie reageert

De beslissing van Michel Baert kwam voor de oppositie als een verrassing. Vooral de timing was voor verschillende oppositieleden wat ongelukkig: “Heel het verkeersleefbaarheidsplan (VLP) is nu overschaduwd. We gingen niet met alles akkoord. Een nieuwe parking achter de Bosuiltjes was voor ons bijvoorbeeld moeilijk. Maar het was mooier geweest om met een project als het VLP in de media te komen dan met dit conflict,” zegt Ann Morissens (Groen). Het ontslag was een verrassing, maar het was niet totaal onverwacht volgens Bert Meulemans (CD&V): “Het liep al langer de spuigaten uit. Baert bleef handelen als burgemeester en dit zorgde voor conflicten met de andere schepenen en de burgemeester zelf natuurlijk.”

N-VA, CD&V en Groen laten weten dat ze constructief willen samenwerken met het bestuur. “Als er een goed voorstel op tafel komt om de burger door de coronacrisis te helpen dan krijgt dat onze steun. Zonder daarvoor eerst naar de partijkaarten of de meerderheid te kijken,” zegt Hans Crol (N-VA). Ook Morissens is die mening toegedaan, maar blijft voorzichtig: “Er moet een oplossing op lange termijn komen. Als ze voorstellen erdoor willen krijgen dan hebben ze een meerderheid nodig.”

“Als men nu verder wil gaan met een minderheidsbestuur met passieve steun van Vlaams Belang is dat hun keuze”

Bert Meulemans (CD&V)

Volgens Meulemans had Open VLD bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 beter een stabielere meerderheid gevormd: “Ik had hier al vanaf het begin voor gewaarschuwd. Door de nipte meerderheid kon er altijd iemand de rest chanteren. Dat is nu gebeurd. Wij zullen constructief meewerken, vanuit de meerderheid of de oppositie, maakt niet uit. Maar als men nu verder wil gaan met een minderheidsbestuur met passieve steun van Vlaams Belang is dat hun keuze.”

Zowel burgemeester Karin Derua (Open VLD) als Open VLD Boortmeerbeek wensen nog niet te reageren op de ontwikkelingen.

Tekst en foto: © Igor Bulcke


Op de hoogte blijven?

Volg deze blog als je op de hoogte wilt blijven van al het politieke en maatschappelijke nieuws uit Boortmeerbeek en omstreken!