BMB Nieuws

Politiek en maatschappelijk nieuws uit Boortmeerbeek en omstreken

Politiek

Hoe lang houden de veto’s tegen Vlaams Belang en PVDA nog stand?

Thomas Rodenbücher (CC BY 2.0) via Flickr

“Politieke schande”, “Coup”, “Onvergeeflijk”, de reacties waren niet mals op de aanstelling van de nieuwe minister-president in de Duitse deelstaat Thüringen op 5 februari 2020. De liberaal Thomas Kemmerich raakte verkozen als leider, maar wel dankzij de steun van de uiterst rechtse partij Alternative für Deutschland (AFD). Nog geen dag later meldde Kemmerich dat hij wilde aftreden. Samenwerken met extreemrechts, maar ook met extreemlinks, is nog altijd een gevoelige zaak in Duitsland. Maar geldt dit ook voor België? Wordt er hier samengewerkt met extreemrechts of extreemlinks? Hieronder een overzicht van samenwerkingen op nationaal en lokaal niveau.

Rond de uiterst rechtse partij Vlaams Belang is er een cordon sanitaire, een akkoord tussen alle andere partijen om niet met hen te besturen. De PVDA zit niet in een cordon sanitaire, maar de meeste partijen sluiten een samenwerking met de radicaal-linkse partij uit. Ondanks de extreme standpunten van beide partijen beginnen er zich wel barsten te vertonen in de uitsluitingen. Zowel op nationaal als gemeentelijk niveau zijn er voorbeelden te vinden van samenwerkingen met extreemrechts of extreemlinks.

1. Nationaal: “Geen sociaal-economisch cordon sanitaire”

© Igor Bulcke – In het halfrond van de Kamer van het federaal parlement was er veel commotie ontstaan.

PVDA en Vlaams Belang zorgden op 24 oktober 2019 voor een spannende zitting in de Kamer van het federaal parlement. Tijdens een stemming over de noodbegroting voor de maanden november en december kwam de Partij van de Arbeid met een amendement om extra geld uit te geven aan verplegers. Na een extra stemming raakte het voorstel goedgekeurd. Een extra kost voor de begroting die al aan het ontsporen was, maar de commotie ging niet rond de begroting. Het ging rond het feit hoe het amendement werd goedgekeurd. Het voorstel kreeg de steun van de linkse en groene partijen (PS, Sp.a, Ecolo en Groen), maar ook van de radicaal-rechtse partij Vlaams Belang. Vooral de steun van die laatste partij deed de emoties hoog oplopen.

De partijen die tegenstemden verweten de communisten, de linkse en groene partijen het cordon sanitaire te hebben doorbroken. Vooral N-VA was niet te spreken over de situatie. De fractieleider van de N-VA Peter De Roover verweet de linkerzijde dat er voor sociaal-economische zaken geen cordon is rond extreemrechts.

Zowel de voorzitter van de PVDA als van het Vlaams Belang pikten de kritiek van de andere partijen niet. Tom Van Grieken (VB) beweerde op Radio 1 dat er geen overleg was met de communisten en zeker geen stemafspraak. Peter Mertens (PVDA) verkondigde hetzelfde. Hij zei zelfs dat het amendement nog steeds een meerderheid zou hebben gehad bij een onthouding van de extreemrechtse partij. Het voorstel zou wel geen meerderheid hebben gehad als de partij tegen had gestemd.

Het is niet uitgesloten dat zo’n situatie zich nog eens zou voordoen in het parlement. De PVDA is momenteel van plan om een nieuw amendement in te dienen om de taks op elektriciteit te verlagen. Hierbij is de steun van het Vlaams Belang niet uitgesloten.

2. Lokaal: steun voor extreem-rechts in Boortmeerbeek?

Niet enkel op federaal niveau, maar ook op gemeentelijk niveau leeft de discussie rond het cordon sanitaire. Tijdens een geheime stemming op de gemeenteraad van Boortmeerbeek op 28 januari 2019 was er een controverse ontstaan rond de steun voor een kandidaat van het Vlaams Belang. Toen er gestemd moest worden op enkele afgevaardigden voor de oppositie, kreeg Eddy Mortier (VB) een keer acht en een keer negen stemmen achter zijn naam. Op het eerste gezicht niets bijzonders, maar wel als je weet dat Vlaams Belang maar één zetel heeft in de gemeenteraad.

Na de stemming beschuldigden N-VA, CD&V en Groen de meerderheid ervan om steun te hebben geleverd aan de extreemrechtse partij. Alhoewel beide stemmingen geheim waren en we dus nooit zullen weten wie er op de uiterst rechtse kandidaat heeft gestemd was het toch een opmerkelijke situatie.

Ondanks de steun voor Eddy Mortier kreeg hij geen meerderheid achter zijn naam. De andere oppositiekandidaten hadden bij beide stemming juist één stem meer. Bij de notulen van de gemeenteraad kan je het exacte aantal stemmen terugvinden.

Conclusie: wachten tot 2024

Photo RNW.org (CC BY-ND 2.0) via Flickr – Bij de volgende verkiezingen is de kans groot dat er weer een groot aantal stemmen naar de extremen zullen gaan.

Ondanks enkele barsten in het cordon sanitaire en de veto’s zal een bestuur of regering met het Vlaams Belang of PVDA nog niet voor direct zijn. De kans dat de andere partijen blijven weigeren om met hen te besturen wordt wel steeds kleiner. In Zelzate is er op gemeentelijk niveau al een akkoord tussen de Sp.a en de PVDA, de eerste en enige plek in België waar de communisten mee besturen. Tijdens de regeringsformatie voor een Vlaamse regering in 2019 bekeken de N-VA en het Vlaams Belang op een gegeven moment zelfs de piste om samen een regering te vormen. Het zal wachten zijn tot de volgende verkiezingen in 2024 om te kijken of er nog meer akkoorden met de extremen zullen volgen.

Tekst: Igor Bulcke


Op de hoogte blijven?

Volg deze blog als je op de hoogte wilt blijven van al het politieke en maatschappelijke nieuws uit Boortmeerbeek en omstreken!

1 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.