BMB Nieuws

Politiek en maatschappelijk nieuws uit Boortmeerbeek en omstreken

Politiek

Herdenking Transport XX in mineur door coronacrisis

© Jens Maes – Snel een bloemstukje neerleggen en dan weer naar huis.

Schepen Michel Baert (Open VLD) en enkele bestuursleden van de oud-strijdersvereniging uit Boortmeerbeek hebben op zondag 19 april Transport XX herdacht. Dat gebeurde dit jaar met een korte bloemenhulde in plaats van de jaarlijkse herdenkingsceremonie vanwege de coronacrisis.

Door de uitbraak van het coronavirus zijn alle evenementen in Boortmeerbeek van maart en april afgelast. De herdenking van het Transport XX op 19 april viel hier ook onder. Ondanks de coronacrisis vond het bestuur van de Nationale Strijdersbond van België (NSB) het wel belangrijk om het twintigste konvooi te herdenken.

Daarom hebben schepen van vaderlandslievende verenigingen Michel Baert (Open VLD) en enkele bestuursleden van de oud-strijdersverenging een bloemstuk geplaatst bij het herdenkingsmonument. “De echte herdenking is afgelast, maar we wilde toch met de NSB van Boortmeerbeek een bloemstukje neerleggen. Zeker omdat het dit jaar 75 jaar geleden is dat de Holocaust is geëindigd. Het was dus vooral symbolisch heel belangrijk”, aldus Michel Baert

Jodentransport

77 jaar geleden slaagden drie studenten er in om het twintigste jodentransport van Mechelen naar Auschwitz in Boortmeerbeek te laten stoppen. Zo konden op 19 april 1943, 17 van de 1.631 gevangen ontsnappen aan de deportatie. Dit was de enige succesvolle actie om een Jodentransport te bevrijden in Europa tijdens WOII.

© Jens Maes – Het bloemstuk aan de voet van het herdenkingsmonument .

Tekst: Igor Bulcke
Foto’s: © Jens Maes


Op de hoogte blijven?

Volg deze blog als je op de hoogte wilt blijven van al het politieke en maatschappelijke nieuws uit Boortmeerbeek en omstreken!

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.