BMB Nieuws

Politiek en maatschappelijk nieuws uit Boortmeerbeek en omstreken

Politiek

Gemeente wil veiligere opties voor voetgangers en fietsers

© Igor Bulcke – De trage weg tussen het station en Heverbaan.

Boortmeerbeek zoekt vrijwilligers om samen met de gemeente haar trage wegen in kaart te brengen. Een inventaris daarvan moet dienen om een nieuw tragewegenplan te maken. Zo krijgen voetgangers en fietsers een overzicht van veilige verbindingen. Het bestuur wil ook nieuwe trage wegen aanleggen.

Doorheen de jaren zijn een aantal trage wegen in de gemeente Boortmeerbeek verloren gegaan. Trage wegen zijn verbindingen waar voetgangers en fietsers de baas zijn, zoals steegjes, bospaden en veldwegen. Autoverkeer is er niet mogelijk. Deze verbindingen zijn vaak korter en veiliger voor de trage weggebruikers.

De gemeente wil nu een inventaris van die wegen maken. Die moet dan later dienen om een tragewegenplan op te stellen. “We gaan de huidige buurtwegen inventariseren, maar ook kijken waar er zijn verdwenen. Daarnaast willen we ook kijken waar het interessant is om er nog aan te leggen. De combinatie van die drie wordt dan samengevoegd in het nieuwe tragewegenplan”, aldus schepen van Ruimtelijke Ordening Hans De Locht (Open VLD).

Nieuwe fietspaden door het Agentschap Wegen en Verkeer kunnen misschien nog tien jaar duren

Hans De Locht (Open VLD)

Het tragewegenplan vult het verkeersleefbaarheidsplan aan: “Dat plan is er vooral gekomen om de wegen veiliger te maken voor trage weggebruikers. Hiervoor namen we al maatregelen zoals aanpassingen aan de infrastructuur en snelheidsbeperkingen waarvan de uitvoering in de komende maanden zal gebeuren. Nu vullen we dat plan aan met trage wegen.” Volgens de schepen moeten deze verbindingen ook een alternatief bieden voor wegen zoals de Leuvensesteenweg: “Nieuwe fietspaden door het Agentschap Wegen en Verkeer kunnen misschien nog tien jaar duren. We zoeken dus veiligere opties ernaast.”

Infomomenten geannuleerd

De gemeente werkt voor de inventaris samen met Trage WegenIGO, inwoners en lokale organisaties. Normaal stonden er infomomenten gepland, maar die kunnen door de coronamaatregelen niet plaatsvinden. Helpende handen vinden meer info op de website van de gemeente en kunnen de wegen in kaart brengen via een app. Het volledige plan zou klaar moeten zijn tegen 2021/2020.

Tekst en foto: © Igor Bulcke


Op de hoogte blijven?

Volg deze blog als je op de hoogte wilt blijven van al het politieke en maatschappelijke nieuws uit Boortmeerbeek en omstreken!

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.