BMB Nieuws

Politiek en maatschappelijk nieuws uit Boortmeerbeek en omstreken

Politiek

Gemeente verplicht mondmaskers in haar gebouwen: “Het is nog niet voorbij”

© Igor Bulcke – Bij de vakantiewerking van de gemeente dragen de monitoren al een masker bij het in- en uitschrijven van de kinderen.

Bezoekers van gemeentelijke gebouwen zullen vanaf woensdag 22 juli verplicht een mondmasker moeten dragen. Dat heeft het gemeentebestuur van Boortmeerbeek aangekondigd op Facebook. Volgens burgemeester Karin Derua (Open VLD) is het een logische beslissing.

Een bezoek aan het gemeentehuis, de sociale dienst, Ravot of de sporthal zal vanaf 22 juli 2020 met een mondmasker moeten gebeuren. Dat heeft het gemeentebestuur van Boortmeerbeek beslist. In elk gebouw zal een onthaalmedewerker de mondmaskerverplichting controleren. Als er een bezoeker weigert om de regel te volgen zal er gevraagd worden om het gebouw te verlaten.

De gemeente kondigde de beslissing aan op Facebook.

De maatregel is genomen via een burgemeestersbesluit. De gemeente neemt hier de sprong vooruit want er is nog geen Vlaamse of federale verplichting: “De mondmaskerverplichting is er al in bepaalde openbare gebouwen, zoals in de bibliotheek. Daarom stelde het personeel de vraag waarom zo’n verplichting niet geldt in het gemeentehuis”, aldus burgemeester van Boortmeerbeek Karin Derua (Open VLD). Voor haar is het belangrijk dat de burgers de coronamaatregelen blijven respecteren: “Mensen staan niet meer stil bij de gevolgen. We moeten vermijden dat men de indruk krijgt dat corona voorbij is want dat is nog niet het geval. Er is een serieuze opflakkering, ook in onze regio.”

Boortmeerbeek is niet de enige gemeente die zo’n verplichting oplegt. In Vlaanderen zijn er al verschillende gemeentes die een gelijkaardige beslissing hebben genomen.

Personeel en trouwparen

Het personeel van de gemeente zal niet altijd een mondmasker moeten dragen. In de kantoren geldt de verplichting niet, maar wel als ze sanitair gebruiken of in de gemeenschappelijke gangen wandelen.

Of koppels die gaan trouwen in het gemeentehuis een mondmasker moeten dragen is nog niet duidelijk. Daar wacht de gemeente op een beslissing van hogerhand. Volgens Derua zal zo’n verplichting wel volgen omdat er ook bij begrafenissen een mondmaskerverplichting is.

Mondmaskers op markt?

Een verplichting op de wekelijkse markten van donderdag en zondag komt er nog niet. De burgemeester laat weten dat zo’n verplichting wordt bekeken: “De markt van donderdag is geen probleem, maar er zijn toch wat vraagtekens bij die van zondag. Daar is er toch altijd een wachtrij. De mensen houden wel ongeveer rekening met de afstand, maar voor sommigen is anderhalve meter toch korter dan voor anderen.” Derua sluit niet uit dat er een nationale verplichting zal komen.

De marktkramers dragen al verplicht een mondmasker.

Op de hoogte blijven?

Volg deze blog als je op de hoogte wilt blijven van al het politieke en maatschappelijke nieuws uit Boortmeerbeek en omstreken!

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.