BMB Nieuws

Politiek en maatschappelijk nieuws uit Boortmeerbeek en omstreken

Politiek

Extra gemeenteraad rond coronavirus: “We moeten beslissingen nemen over de politieke grenzen heen”

© Igor Bulcke – Bij het begin van de zitting keken de aanwezige gemeenteraadsleden naar het begin van Het Journaal voor eventuele updates.

De voorzitter van de gemeenteraad van Boortmeerbeek Steven Michiels (Open VLD) riep op donderdag 12 maart een extra gemeenteraad bijeen om de aanpak van het coronavirus te bespreken. Dat gebeurde op vraag van de burgemeester Karin Derua (Open VLD).

Het gemeentebestuur had donderdagnamiddag het personeel ingelicht en een extra schepencollege bij elkaar geroepen. Diezelfde dag werd er nog een bijkomende gemeenteraad georganiseerd. Deze bijeenkomst werd drie uur voor aanvang meegedeeld. De raadsleden kwamen om 19 uur s’avonds bij elkaar om te discussiëren over het coronavirus Covid-19. Burgemeester Karin Derua (Open VLD) bedankte uitdrukkelijk de bezoekers en de aanwezige leden om in zeer korte tijd bij elkaar te komen.

Het bestuur had duidelijk zijn voorzorgen genomen om besmettingen tijdens de zitting te voorkomen. Aan de ingang van de raadszaal stond er een tafel met desinfecterende handgel en zakdoeken voor de bezoekers en de raadsleden. In de zaal zelf waren alle stoelen uit elkaar gezet om persoonlijk contact te vermijden.

“Coronavirus is geen politiek item”

De zitting begon met een inleiding van de burgemeester. Hierin feliciteerde ze het managementteam van de gemeente en riep ze op om voorzichtig te zijn: “We gaan naar een verhoogde periode van waakzaamheid om de risico’s te beperken. We kunnen het virus niet voorkomen. Corona is hier, ook in onze omgeving, ook waar we het nog niet weten.” Daarnaast benadrukte Karin Derua vooral het belang van de extra zitting: “Ik heb deze gemeenteraad samengebracht omdat dit item toch heel belangrijk is en omdat we nu beslissingen moeten nemen over de politieke grenzen heen. We zijn een bestuur dat gezamenlijke beslissingen neemt. Het coronavirus is geen politiek item en daarin wil ik duidelijk zijn. Als we hier beslissingen nemen zullen die gemeenschappelijk worden genomen.” Ten slotte riep Derua de risicogroepen op om de komende weken niet deel te nemen aan evenementen.

De zitting was aanvankelijk openbaar, maar na de inleiding gingen de deuren dicht voor de bezoekers omdat er persoonsgegevens aanbod gingen komen. De gemeente zal de genomen maatregelen morgen, op 13 maart, via zijn website en Facebookpagina communiceren.

Tekst en foto: © Igor Bulcke


Op de hoogte blijven?

Volg deze blog als je op de hoogte wilt blijven van al het politieke en maatschappelijke nieuws uit Boortmeerbeek en omstreken!

3 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.