BMB Nieuws

Politiek en maatschappelijk nieuws uit Boortmeerbeek en omstreken

Politiek

Digitale gemeenteraad in Boortmeerbeek: schepen verlaat partij en zitting loopt uit tot half 4 ‘s nachts

© Jens Maes – Michel Baert (rechts in beeld) bij de herdenking van Transport XX.

Eerste schepen Michel Baert (Open VLD) gaat voortaan als onafhankelijke zetelen. Dat kondigde Baert zelf aan op de eerste digitale gemeenteraad op 11 mei. Hij zal zijn mandaat als eerste schepen verder blijven uitoefenen, maar over zijn bevoegdheden is er nog geen duidelijkheid. Hier is een overzicht met enkele hoogtepunten van de bewuste zitting.

1. Michel Baert (Open VLD) verlaat de liberalen

De gemeenteraad van Boortmeerbeek op 11 mei zal niet snel worden vergeten. Het was niet alleen memorabel omdat het de eerste keer was dat het online verliep, maar ook omdat schepen Michel Baert (Open VLD) bekendmaakte dat hij als onafhankelijke verdergaat. Hij stapt dus uit de liberale partij, maar zal zijn mandaat als eerste schepen verder blijven uitoefenen. Baert is nu nog bevoegd voor Dierenwelzijn, Afvalbeleid, Landbouw, Burgerlijke stand, Huisvesting, Vaderlandslievende verenigingen en Veiligheid. Of hij nog over dezelfde bevoegdheden zal beschikken, is niet duidelijk.

De gevolgen voor de meerderheid van Open VLD en SP.A zijn ook nog niet duidelijk. De twee partijen hebben namelijk een nipte meerderheid van 12 op 23 zetels. Het vetrek van Michel Baert zou het bestuur in moeilijkheden kunnen brengen, maar daar is nog geen zekerheid over.

Politieke carrière

Michel Baert is al meer dan dertig jaar actief in de Boortmeerbeekse politiek. Hij begon als schepen in het bestuur van voormalig burgemeester Julien Dekeyser (Open VLD). In 2001 werd hij zelf tot burgemeester verkozen, nadat Dekeyser naar de provincie trok als gedeputeerde.

Die functie vervulde hij achttienjaar lang. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 was hij opnieuw kandidaat voor het burgemeesterschap, maar dat ging toen naar eerste schepen Karin Derua (Open VLD). Zij behaalde 240 voorkeurstemmen meer dan Baert waardoor zij de sjerp mocht overnemen. De voormalige burgemeester nam wel de functie van eerste schepen op in het bestuur van Derua.

2. Verkeersleefbaarheidsplan

De aankondiging van Michel Baert zorgde voor een stevige opener van de eerste digitale gemeenteraad van Boortmeerbeek. Op de zitting waren de voornaamste punten de gemeentelijke aanpak van de coronacrisis en het Verkeersleefbaarheidsplan (VLP). Omstreeks 22 uur begonnen de raadsleden het VLP te bespreken. Het duurde echter tot 3 uur voordat de stemmening over het plan kon beginnen. Uiteindelijk werd het plan om half 4 vier ‘s nachts goedgekeurd met 14 stemmen voor, 2 tegen en 6 onthoudingen. De voorzitter van de gemeenteraad Steven Michiels (Open VLD) hoopt dat de zitting, en dus ook het plan, zo snel mogelijk online zullen komen.

Een zitting dat niet alleen door zijn digitale karakter de geschiedenis zal ingaan.

3. Tot half 4 ‘s nachts

De digitale gemeenteraad was een marathonzitting. De raadsleden begonnen om 20 uur, maar sloten de zitting pas rond half 4 ‘s nachts af. Er kwam nog een stemming om de zitting met een dag te schorsen, maar dat voorstel werd weggestemd met een meerderheid van 12 op 23 stemmen. De oppositie liet op Facebook hun onvrede merken.

Tekst en foto: © Igor Bulcke


Op de hoogte blijven?

Volg deze blog als je op de hoogte wilt blijven van al het politieke en maatschappelijke nieuws uit Boortmeerbeek en omstreken!

3 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.