BMB Nieuws

Politiek en maatschappelijk nieuws uit Boortmeerbeek en omstreken

Politiek

Burgemeester Karin Derua (Open VLD): “We gaan allemaal voor datzelfde doel”

© Karin Derua – Archiefbeed – Burgemeester Karin Derua samen met haar man op Rock Werchter 2019.

Burgemeester en gemeenteraadslid van Boortmeerbeek, Karin Derua (Open VLD), blikt tevreden terug op de aanpak van de gemeente van de afgelopen maand. Onder haar leiding riep de gemeente op om zoveel mogelijk mondmaskers zelf te maken en kwam er een ondernemers- en vrijwilligersplatform online. Communicatie is voor haar de belangrijkste taak, zeker tussen de beleidsniveau’s: “Ik moest op een zeer snelle wijze met de burgers communiceren.”

“Afgelopen maand heb ik het burgemeesterschap toch als een zeer verantwoordelijke taak beleefd. Tijdens deze crisis zijn er al veel beslissingen en wijzigingen aangebracht op hoger niveau. Men verwacht dan van de burgmeesters dat de genomen maatregelen grondig worden opgevolgd en dat de richtlijnen worden uitgevoerd. Ik moest dat alles op een zeer snelle wijze met de burgers communiceren. De coronacrisis kwam er en we moesten ineens klaar staan.”

“Als bestuur ondernemen we ook zelf actie. De eerste twee weken van de crisis hebben we met ons crisisteam elke dag vergaderd, ook tijdens het weekend. Om de bevolking te ondersteunen is er een ondernemers– en vrijwilligersplatform opgestart. Daarnaast worden ook de 80-plussers opgebeld door werknemers van de gemeentediensten.”

Digitale gemeenteraad

“Voor de organisatie van de gemeenteraad hebben we ons aan de maatregelen gehouden. De zitting van 27 april was een testfase. Zo konden we nagaan of iedereen ingelogd raakte op het systeem. Op 11 mei doen we dan een eerste digitale gemeenteraad. Dan zal ook het verkeersleefbaarheidsplan besproken worden.”

“We kunnen moeilijk de mensen beboeten omdat ze met zes bij elkaar staan en tegelijk met 24 mensen samenkomen”


“Er waren wel mensen die voorstelden om de gemeenteraad in de sporthal te organiseren. Daar zou genoeg afstand zijn tussen de leden, maar als iedereen zou samenkomen (23 raadsleden en 1 algemeen directeur), dan is dat voor mij een vorm van samenscholing. We kunnen moeilijk de burgers beboeten omdat ze met zes bij elkaar staan en tegelijk met 24 mensen samenkomen. Ik zou dat geen teken van voorbeeld vinden.”

© Igor Bulcke  – Een gemeenteraad waar men ver genoeg uit elkaar zou gaan zitten, zoals die van 12 maart, was deze keer geen optie.

Mondmaskers

“De gemeente was al vanaf het begin zeer actief mondmaskers aan het maken. Veel vrijwilligers hebben zich aangeboden om te komen helpen. Het materiaal waar we mee werken (stoffen en elastieken) is allemaal gesponsord, door zowel burgers als bedrijven. Het initiatief heeft ons eigenlijk niks gekost.”

“Met de zelfgemaakte mondmaskers hebben we zoveel mogelijk diensten kunnen bevoorraden: het personeel bij het OCMW, de poetsdiensten, de thuishulp, de sociale assistenten, de begeleiders bij ravot, de bibliotheekmedewerkers, de politiemensen, het gemeentepersoneel, de arbeiders en alle leerkrachten van alle lagere scholen.”

“Als ik een richtlijn krijg van de gouverneur, dan volg ik die op”

“Op mondmaskers voor iedere burger was het wachten op een beslissing op hoger niveau. Provinciegouverneur Lodewijk De Witte had ons zelfs laten weten dat we geen actie mochten ondernemen. Er waren gemeentes die zich daar niet aan hebben gehouden, maar als ik een richtlijn krijg van de gouverneur dan volg ik die op.”

Zwakke burger helpen

“Mensen weten dat ik gemakkelijk te bereiken ben. Ik hou met alle gemeenteraadsleden contact. Ze stellen vragen, geven advies en doen voorstellen. In deze coronaperiode hebben we eigenlijk geen oppositie. Iedereen werkt samen over de politieke grenzen heen. We gaan allemaal voor datzelfde doel: de zwakke burger helpen.”

“Ik ben ook erg onder de indruk van het vrijwilligersplatform. Er staan altijd mensen klaar om boodschappen te doen of de hond uit te laten voor anderen. Ik ben zeer fier op onze burgers. Het is mooi om te zien.”

Dit interview is op woensdag 22 april 2020 afgenomen door Igor Bulcke.

Tekst: Igor Bulcke
Foto: © Karin Derua


Op de hoogte blijven?

Volg deze blog als je op de hoogte wilt blijven van al het politieke en maatschappelijke nieuws uit Boortmeerbeek en omstreken!

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.