BMB Nieuws

Politiek en maatschappelijk nieuws uit Boortmeerbeek en omstreken

Politiek

Bestuur zal heraanplanting aan Zevenbunderweg opvolgen

Tegen 19 november 2021 zal de eigenaar een deel van het perceel tussen de Zevenbunderweg, Stijn Streuvelslaan en de Terlindenlaan in Schiplaken in ere herstellen. Dat kondigde burgemeester Karin Derua (Open VLD) aan op de gemeenteraad van 15 december. Het bestuur zal de heraanplanting mee controleren. Daarnaast sluit Derua een boete voor de foutgelopen boskap niet uit.

Vorige maand stond Schiplaken in rep en roer toen een natuurgebied van bijna 1,3 hectare groot ontbost werd. Het Agentschap Natuur en Bos (ANB) had de eigenaar een kapvergunning gegeven, maar alleen uitheemse boomsoorten mochten verdwijnen. Hierdoor zou een vierde van het bos worden gerooid. Toch verdween het hele bos. Een beslissing die voor de nodige commotie zorgde bij de buurtbewoners.

Symbolische bezorgdheid

Hoewel het gemeentebestuur niet verantwoordelijk was, kwam de situatie ook op de gemeenteraad ter sprake. Dat gebeurde op vraag van de oppositiepartijen N-VA, CD&V, Groen en onafhankelijk raadslid Sigrid Van Obbergen. “We weten dat het bestuur niet verantwoordelijk is, maar toch vragen we hen om haar symbolische bezorgdheid uit te drukken”, aldus fractieleider Hans Crol (N-VA). Daarnaast vroeg de oppositie ook dat het college zich zou engageren om de buurtcomités te steunen die het natuurgebied op deze percelen op korte en lange termijn willen herstellen.

“Eventueel kan er nog een boete worden opgelegd op basis van de waardebepaling van de bomen”

Burgemeester Karin Derua (Open VLD)

Burgemeester Karin Derua (Open VLD) was duidelijk over de kap: “We zijn nog altijd in contact met het ANB. We zullen als bestuur de heraanplanting opvolgen. Zo weten we wanneer het zal gebeuren en we kunnen controleren dat het wel de juiste bomen zijn.” Het ANB liet al weten dat een boete in dit geval niet aan de orde is, maar daar is Derua nog niet zeker over: “Eventueel kan er nog een boete worden opgelegd op basis van de waardebepaling van de bomen.”

Verontwaardigd

De burgemeester counterde tijdens de zitting ook de kritiek op het gemeentebestuur: “We zijn daarover wel een beetje verontwaardigd. Er is veel werk verricht door het bestuur en de milieudeskundige. Het college zal in contact blijven met het ANB over deze kap, maar ook bij anderen. We hebben ons uiterste best gedaan. Op 11 november was ik heel ziek, maar ben ik toch ter plaatste gegaan om de situatie te bekijken. Het nodige is door ons gedaan.”

Binnenkort komt er vanuit de gemeente een nieuwe informatiecampagne over het kappen van bomen. Dat zal via de nieuwsbrief en de website gebeuren. Daarnaast belooft Derua dat er in de toekomst nog grotere percelen zullen worden aangeplant. Een initiatief dat de oppositie wil ondersteunen.

Natuurpunt

Ondertussen wil Natuurpunt Boortmeerbeek het vier hectare grote Zevenbunderbos aankopen. Zo willen ze het bedreigde bos zelf beschermen. De aankoop van het bos willen ze realiseren met giften. Momenteel staat de teller op 4.360 euro. De Groen-fractie gaf gisteren aan dat ze hun vergoeding voor de gemeenteraad zullen doneren aan Natuurpunt. Een bedrag dat tussen de 480 en 651 euro zal liggen (afhankelijk of het bruto of netto is).

Foto’s en tekst: © Igor Bulcke


Op de hoogte blijven?

Volg deze blog als je op de hoogte wilt blijven van al het politieke en maatschappelijke nieuws uit Boortmeerbeek en omstreken!

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.