BMB Nieuws

Politiek en maatschappelijk nieuws uit Boortmeerbeek en omstreken

Politiek

Bestuur beantwoordt vragen voortaan schriftelijk, voltallige oppositie verontwaardigd: “Puur censuur”

De gemeenteraad van maandag 26 april eindigde voor de oppositie in mineur. Na de dagorde van het bestuur, kondigde burgemeester Karin Derua (Open VLD) aan dat het college de vragen van andere fracties niet langer mondeling, maar schriftelijk zal beantwoorden. Hiermee willen ze de duur van de zittingen verkorten. De beslissing deed heel wat stof opwaaien en zorgde voor een stevige clash tussen meerderheid en oppositie.

“Het schepencollege beslist om bijkomende punten van andere fracties schriftelijk te beantwoorden en dat binnen de wettelijke termijnen”, met die zin dropte burgemeester Karin Derua (Open VLD) een bom op de gemeenteraad volgens de oppositie. “Dit is ongehoord en ondemocratisch. Het is duidelijk dat het bestuur niet naar constructieve voorstellen willen luisteren. Ik ben erg ontgoocheld. Ik ben niet in de politiek gestapt om aan zo’n spelletjes mee te doen,” zegt Ann Morissens (Groen). De fractieleidster werd direct gesteund door haar partijgenoten en de andere oppositieleden. “Puur censuur,” volgens Wouter Decat (Groen).

Hans Crol van N-VA was ook not amused: “Wat is dit voor een arrogante houding? Een bestuur zonder meerderheid gaat even zeggen dat ze geen vragen meer gaan beantwoorden en dat zonder motivatie. Wat heb je dan te verbergen?” Ook Bert Meulemans (CD&V) vond de beslissing betreurenswaardig: “Nog nooit gezien. Ik heb hier geen woorden voor.”

Op sociale media verspreidde het nieuws zich als een lopend vuurtje.

Geen praatbarak

Na de kritiek verdedigde Derua zich en motiveerde ze de beslissing: “We kunnen volgens de regelgeving zowel mondeling als schriftelijk antwoorden. We zijn voor iedereen bereikbaar. Sinds de online zittingen zijn er massaal veel vragen bijgekomen. Dat was niet in het geval aan het begin van de legislatuur.” De burgemeester haalde ook aan dat de vragen de zittingen doen uitlopen terwijl sommige raadsleden de dag nadien vroeg moeten opstaan om te gaan werken. “Het is hier geen praatbarak. We willen meewerken, maar constructief. De antwoorden op de schriftelijke vragen zullen worden gepubliceerd op de website. Daarna kunnen de burgers die daar rustig bekijken.”

“Dit is puur een strategie om de oppositie monddood te maken”

Bert Meulemans (CD&V)

De motivatie van de burgemeester leidde bij sommige leden tot nog meer verontwaardiging, onder andere bij Bert Meulemans: “Nu word ik pas kwaad. In het verleden hebben we duidelijk geprotesteerd tegen het uitlopen van de gemeenteraden na twaalf uur. We wilden dit vermijden door te werken met commissies of door twee keer per maand samen te komen en dat gratis. Op al die voorstellen kwam er een nee. Dit is puur een strategie om de oppositie monddood te maken.” Dat er tegenwoordig meer vragen zijn dan aan het begin van de legislatuur is volgens Meulemans ook normaal: “Het is begrijpelijk dat raadsleden die zich nu inwerken actiever worden, maar dat zint de burgemeester blijkbaar niet.”

De oppositie gelooft ook niet dat de burgers de antwoorden op de website snel zullen terugvinden. “Als we daar even lang op moeten wachten als op de verslagen van het college, dan is de democratie en communicatie hier ver te zoeken,” zegt Wouter Decat.

Simpel telefoontje of mailtje

Schepen Hans De Locht (Open VLD) verdedigde de burgemeester: “Iedereen mag elke dag vragen stellen. Sommige daarvan hebben ook hun plaats op de raad, maar de laatste tijd waren er zoveel. Niet elke vraag is ook een constructief voorstel. Het is niet dat jullie hier geen vragen meer mogen stellen, maar sommige zaken kunnen via een simpel telefoontje of mailtje worden gevraagd. De gemeenteraad is in de eerst plaats een beslissingsorgaan waarmee de gemeente wordt bestuurd. Laten we deze plek houden voor constructieve voorstellen en noodzakelijke vragen, die zullen we dan met veel plezier mondeling beantwoorden.

“Laten we deze plek houden voor constructieve voorstellen en noodzakelijke vragen, die zullen we dan met veel plezier mondeling beantwoorden”

Hans De Locht (Open VLD)

Ook schepen van Openbaarheid van Bestuur Annick DeKeyser (Open VLD) trad Derua en De Locht bij: “We prefereren persoonlijk contact. Dat is aangenamer en komt naar mij toe constructiever over. Nog maar twee mensen hebben me rechtsreeks gecontacteerd voor informatie. Het is niet dat die vragen achteraf niet op de gemeenteraad mogen komen, maar zo kunnen we sommige punten al schrappen. Over grote projecten, zoals het verkeersleefbaarheidsplan moeten we spreken, maar een put in de weg, dat kan via andere kanalen.”

Op sociale media verspreidde het nieuws zich als een lopend vuurtje.

Bio-bloembollen

Door de beslissing van het Open VLD-Vooruit-bestuur bleef er nog maar één punt van de oppositie over. Dat was geen vraag, maar een voorstel van Groen om bio-bloembollen aan te planten op de begraafplaatsen. Hiermee willen ze die plekken opfleuren en aangenamer maken. Schepen Annick DeKeyser, ook bevoegd voor Openbare Werken, vond het een leuk voorstel, maar gaat het eerst af toesten bij het gemeentepersoneel en zal het dan weer op de agenda plaatsen.

Op de OCMW-raad, die voor de gemeenteraad plaatsvond, beantwoordde de burgemeester wel mondeling de vragen van oppositiepartij Groen.

Tekst en foto’s: © Igor Bulcke


Op de hoogte blijven?

Volg deze blog als je op de hoogte wilt blijven van al het politieke en maatschappelijke nieuws uit Boortmeerbeek en omstreken!

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.