BMB Nieuws

Politiek en maatschappelijk nieuws uit Boortmeerbeek en omstreken

Maatschappelijk

Ondernemers positief, maar ook voorzichtig: “Iedereen zit bang af te wachten”

© De Ravenstein –De twee ondernemers waren zelf naar het centrum gegaan om de pasta’s te verdelen.

De economische impact van de coronacrisis begint zijn sporen na te laten. Daar zijn Marc Spens van de Delhaize in Boortmeerbeek en Bart Dekimpe van The Catering Company van overtuigd. Ondanks de onzekerheid blijven de twee ondernemers de lokale verenigingen steunen en kijken ze positief terug naar de samenwerking met de gemeente.

Afgelopen weekend hebben Marc Spens van de Delhaize in Boortmeerbeek en Bart Dekimpe van The Catering Company de lokale jeugd gesteund. Na overleg, werkten Dekimpe en de jeugdbewegingen van Boortmeerbeek samen om een pastaweekend te organiseren. Een samenwerking dat 2.400 euro opleverde voor de verenigingen. Het traiteurbedrijf verzorgde de pasta’s en de leiding regelde de ophaling. Om de actie te ondersteunen bestelde de supermarkt 100 porties ervan om gratis te verdelen in het woonzorgcentrum De Ravenstein. Beide ondernemers steunden hiermee zowel de jongeren als de ouderen van Boortmeerbeek.

Het pastaweekend is voor de twee ondernemers absoluut geen eenmalige actie. Zowel Spens als Dekimpe hebben al meermaals de lokale verenigingen gesteund. Ze zijn ook van plan om dit te blijven doen. “We ondersteunen waar kan, maar dat moet niet altijd in de krant staan”, zegt Dekimpe. Volgens Spens gebeurt dit op alle mogelijk manieren, bijvoorbeeld door kortingen of logistieke steun. De supermarktdirecteur waarschuwt wel: “Alle ondernemingen steunen de lokale verenigingen, maar voor een aantal zal het moeilijk zijn om dat te blijven doen. Hiermee zullen ze toch rekening mee moeten houden.”

Goede communicatie

Beide ondernemers kijken positief naar het werk van de gemeente: “We hebben van het bestuur alle informatie gekregen. Er is zeer goed gecommuniceerd. Op dat vlak is er geen enkele klacht”, zegt Spens. Het ondernemersplatform #3190koopt is wel een gemiste kans volgens hem: “Het was een goed initiatief, maar het is grotendeels verloren gegaan door het overaanbod aan corona-gerelateerde berichten op dat moment en het kwam misschien net te laat.” Dekimpe ondersteunt in grote lijnen de mening van zijn collega: “Het platform is wat laat opgestart, maar aan de andere kant is het niet makkelijk om direct met zo iets te beginnen. Het had inderdaad wel wat zichtbaarder kunnen zijn.”

“We hebben alle informatie gekregen. Er is zeer goed gecommuniceerd”

Marc Spens (Delhaize Boortmeerbeek)

Constructief

Ook Dekimpe is tevreden over het gemeentebestuur: “Het bestuur zoekt constructief mee naar oplossingen. Voorbeelden hiervan zijn de terrasuitbreidingen voor de lokale horeca en het pastaweekend ten voordele van de jeugdbewegingen. Uiteraard is het de bedoeling dat dit twee richtingsverkeer is. Dat beide partijen met voorstellen komen om zo tot haalbare oplossingen te komen. Samenspraak blijft belangrijk.

“Het bestuur zoekt constructief mee naar oplossingen. Uiteraard is het de bedoeling dat dit twee richtingsverkeer is”

Bart Dekimpe (The Catering Company)

Op een gemeetebon, een bon waarmee inwoners een bepaald bedrag bij een lokale ondernemer kunnen uitgeven, zitten de twee niet te wachten. “Zo’n bon is nooit slecht, maar uiteindelijk moet dat door iemand betaald worden. Ik weet niet of de handelaars daar opzitten te wachten. Het is beter om lokaal kopen te sensibiliseren. Het is meer een symboolmaatregel dat vrij veel geld kost en misschien verkeerd terechtkomt.

Vertrouwen weg

Over de toekomst zijn Spens en Dekimpe voorzichtig. Volgens de supermarktdirecteur komt het uur van de waarheid dichterbij: “Door de steunmaatregelen zijn er een heel aantal bedrijven blijven drijven. Maar uiteindelijk zullen de rekeningen moeten worden betaald. In september verwacht ik dat er veel ondernemers in de problemen gaan komen.” Dekimpe ziet ook dat er veel angst zit bij zowel de ondernemers als de consumenten: “Het vertrouwen van de mensen is weg. Iedereen zit bang af te wachten waardoor er veel stilstaat.”


Op de hoogte blijven?

Volg deze blog als je op de hoogte wilt blijven van al het politieke en maatschappelijke nieuws uit Boortmeerbeek en omstreken!

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.